2023.02.05.

Egy kard mindenek felett! – Tensei shitara Ken Deshita

Nem hiszem, hogy túloznék, amikor azt mondom, hogy az elmúlt 1 év talán legjobb isekai animéjét fejeztem be nem sokkal ezelőtt.

Tény, hogy az isekai animék mostanra elárasztották a piacot, melyek között akadnak kifejezetten jók és kevésbé jók, vagy inkább borzasztóak. Ezen belül is láttunk számtalan formációt, a közlekedési balesetetektől kezdve a túlhajszolt munkába való elhalálozáson keresztül a szimpla hősidézéséig. Ezen csupán annyit csavartak a későbbiek során, hogy az adott karaktert egy másik élőlény (nevezetesen mondjuk egy slime) bőrébe bújtatták. Most viszont eljött a tárgyak ideje (lesz egy automata büfés anime is). Ugyanis a mostani főhősünk egy kardként reinkarnálódik egy mágiával telített világba, ahol kezdetben egyedül tengeti hétköznapjait és folyamatosan fejlődik (és emiatt erősödik), ahogy legyőzi maga körül az ellenségeit. Majd találkozik a végzetével, a rabszolgasorsba taszított fekete macskával, Frannal, aki a forgatója lesz.

Először is tisztázzuk: a Tensei shitara Ken Deshita-t nem az teszi jóvá, hogy egy ember kardként született újjá egy olyan világban, amit már nem egyszer láttunk. Nem idegenedik el a már megszokott formáktól, mintáktól, így egyes, hasonló kaliberű animékből is ismerős lehet a felépítése. A tapasztaltabb isekai-sok bizonyosan nem kell majd sokat magyarázni. Mégis mi az, ami jóvá teszi? Egyrészt Fran és Shishou (a kard) közötti kiegyensúlyozott kapcsolat. Míg utóbbi egyre inkább megpróbál óvni Frant, addig az előbbi felelőtlenebb. Ez nem eredményez annyi sablon jelenetet, ezáltal Frant se teszi tipikusan egy vajszívű szentté, aki pl. nem mer/akar bosszút állni. Megvannak a maga érvei, van akarata, nem a mestere dönt minden kérdésben helyette.

Mindezek mellett jó a történet íve, a főbb karakterek megfelelően izgalmasak és a mellékkarakterek is hozzák a kötelezőt. Gyönyörű a látvány, ami mind a tizenkét részben megtartja ugyanazt a minőséget és nem hullik szét egy Paintba rajzolt szemétkupaccá (mint pl. a Black Clover esetében). Van vér (amit én igencsak fontosnak találok), remekek a zenék és jól koreografált harcokkal büszkélkedhet, melyek néha tartalmaznak kissé váratlan snitteket is (nekem volt egy ilyen). Az alapok stabilak, jól építkezik és szerintem megfelelően kreatív. A humora működik, Fran pedig aranyos, neko lányok rajongóinak kifejezetten ajánlott.

Őszintén gondolkodnom kell, hogy mit hozzak fel negatívumnak. Bár szinte mindenből jelesre vizsgázik nálam, akad egy alig észrevehető hiányérzete az embernek. Egy apró finomság, egy csepp mélység, mely vitathatatlanul is érdekfeszítővé teszi a világot, amibe ez a sztori játszódik. Nem jelentéktelen, de nem megkülönböztethetetlen a többi isekai világtól. De mivel máris bejelentették a 2. évadot, nem veszem el tőle a lehetőséget, hogy betöltse azt a pici kis űrt, amit maga mögött hagyott.

UI: A kardszörf menő.

Értékelés: 9/10

ELŐZETES

IDMB

Reincarnated as a Sword | September 28, 2022 (Japan) Summary: The hero of Tensei shitara Ken deshita differs from your standard otherworldly protagonist in that he is reincarnated as a sword! Beginning his quest by spawning in the middle of a beast-rid... Read all
Countries: JapanLanguages: Japanese

 

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Postásszimulátor – Lake
Next post Vérszegény és kék – Avatar: A víz útja
0
Would love your thoughts, please comment.x