2023.02.05.

Élet a pandémia idején

Ebben a posztban nem a koronavírus emberekre mért csapását szeretném boncolgatni, hanem egyes iparokra gyakorolt hatását. 

Három témáról gondoltam írni. Ezek közül az első a mozi.

Jómagam régóta szerelmese vagyok a mozinak és úgy gondolom ez a fajta szórakozás is egy társadalmi élmény. Kétségtelen, hogy a koronavírus jócskán beleszólt a mozik működésébe és a filmgyártásba: a mozik bezártak, a filmek eltolódtak. Ezzel egy időben pedig teret nyertek a streaming szolgáltatók, amit otthonunk kényelmében élvezhetünk.

A streamingnek, mint szolgáltatásnak, vannak előnyei. Például nagyobb mennyiségű film vagy sorozat elérhetővé válik, amint előfizetsz, jó minőségben és a nappalidból vagy a hálószobádból könnyen eléred mindezeket. Egy fix havidíj van és nem kell vagyonokat költeni DVD vagy BD lemezekre (amik alapvetően kihalóban vannak), sem mozira, illetve a torrenttel ellentétben legális. Mondhatni ez a jövő. Ugyanakkor azaz érzésem, hogy ez nem feltétlenül tudja kiváltani vagy helyettesíteni a mozi okozta élményt, sem most, sem a jövőben. Az igazság az, hogy a mozira igény van. Nyilvánvaló, hogy a széles vászon és a hang is vonzó dolog, mert egy átlag ember egy átlagos lakásban tengődve valószínű, hogy nem tudja produkálni ugyanazt a képminőséget vagy hangot (persze, mi hol jobb, azt mozi válogatja), ezáltal nem is kapja meg azt az élményt, amit a moziban. Nem mellesleg kulturális és szociális haszna is akad a moziknak: filmszeretők, baráti társaságok vagy akár egy randi helyszíne is lehet. Persze, ha a stúdiók profitéhségét is figyelembe vesszük, akkor össze sem hasonlítható a streaming szolgáltatásokkal, még akkor sem, ha egy blockblusterről van szó. 

Ettől függetlenül a mozinak ugyanúgy meg van az árnyoldala. Ha épp rossz társaságot fogsz ki, elég nagy az esélye, hogy elgondolkodsz egy Netflix vagy HBO GO előfizetésen. Hogy miért? Nos vannak azok az emberek, akik nem tudják, hogyan kell viselkedni egy vetítés alatt. Hadd soroljak fel néhány példát: pofázás, gyereksírás, telefonozás, állandó mászkálgatás, a ropogó kaja hangja vagy a film után hátramaradt kajamaradék és szemét látványa. Utóbbiak láttán azért felmerül az emberben pár kérdés. Szó se róla, van, hogy az ember megbotlik vagy kicsúszik a kezéből valami és kiborul. Ez otthon is előfordulhat bármikor. Velem is előfordult már, de egyik sem volt direkt. Ahogy a szemetelés sem.Tehát aki undorodik ettől vagy fél attól, hogy nem tudja beleélni magát a filmbe a fentebb említett okok miatt és/vagy az antiszociális életet helyezi előtérbe, azoknak jobb az előfizetés. 

Én találkoztam már többfajta társasággal a moziba járásom során, szerencsére több a pozitív tapasztalatom, mint a negatív. Hogy csak egyet említsek: a Kincsem c. magyar filmet néztem és volt, aki feltapsolt, amikor a ló átlépte a célvonalat. Szerintem ez királyság.

Az viszont nem, hogy a pandémia milyen súlyosan érintett egyes mozikat. Nem csak arról van szó, hogy bezártak, hanem ebből következően profittermelés sincs, viszont fenntartási költségek vannak. Ez pedig egyértelműen probléma, amit sajnos elbocsájtásokkal vagy végleges bezárással orvosoltak, főleg azok, akik semmilyen támogatást nem kaptak. Még tovább súlyosbította a helyzetet, hogy amikor kinyitottak a mozik, konkrétan nem volt mit vetíteni. Olyan címek voltak a palettán nyár vagy ősz fele (vagy amikor újranyitottak a tavaly márciusi korlátozás bevezetése után), mint a Sonic, aminek év elején volt a premierje. Nem volt egy közönséget bevonzó cím sem és bár ott volt a Tenet, az inkább elgondolkozós, mintsem agykikapcsolós mozi. Volt egy Mulan is a Disney-től, de a végeredményt tekintve nem volt valami erős.

És szomorú belegondolnom, hogy a Cinema Nagykanizsa is – ahova én szoktam járni, hisz ez van a legközelebb – támogatásokból tartja fent magát, különben már rég bezárta volna a kapuit. Ez sokat elmond a jelenlegi helyzetről és arról is, ha végül becsődöl, a kanizsai plázának már nem lesz sok létjogosultsága.

Az első téma végére pedig szeretnék megosztani egy videót, ami hasonlóképpen a mozis időszakra reflektál a pandémiában:

A videójáték ipar

Talán a három téma közül a játékokat érintette a legkevésbé a járvány, ugyanakkor hatalmas szerepük volt/van a helyzet kezelésében. Miután beütött a krakk, a stúdiók számtalan olyan bejelentést tettek, amellyel bizonyos címek vagy szolgáltatások ingyenessé váltak, hogy a karantén idejére segítsék lekötni az emberek figyelmét. Miközben az volt a cél, hogy ezzel csökkentsék a vírus terjedését, érezhetően visszább szorultak egyes címek, főként a tripla A kategóriában. Ez, csak úgy, mint a filmek esetében, a megjelenési dátumok tologatásával járt, végül az olyan grandiózus show-k, mint az E3, elmaradtak. Igaz, ami igaz, az E3 kiesése lehet nem akkora tragédia, mint aminek tűnik, hiszen legtöbbünk úgyis online követte a show-t, mégis úgy hiszem, hogy ezzel elveszett a gaming-ből valami. Valami olyasmi, amit mondjuk a játékok ünnepének lehetne nevezni. Persze az olyan csatornákon, mint a Twitch és a YT zajlanak tovább a konferenciák az érkező játékokról, de azért ez nem ugyanaz, mint élőben, személyesen ott lenni a nagy színpad előtt. A későbbiek során az árcédulák visszakúsztak az eredeti helyükre. A túl nagy pangást az indie címek csillapították. Hiánypótlóak voltak.

Bárhogy is, nem én leszek eme ipar nagykövete, előfordulhat, hogy bezártak olyan kisebb játékstúdiók, amelyekről még nem is hallottam, viszont a launch címek hiánya demonstrálja a legjobban a jelenleg is fennálló szituációt. Gyakorlatilag a konzolháború szinte játékok nélkül folyik. Csupán pár darab címmel számolhatunk az idén, köztük az új God of War-al, ami mindenképpen a PS5 irányába húzza az X-t, de annak a megjelenése – maradjunk ennyiben – kérdéses. Az Xbox-nál az új HALO-t gyorsan el is tolták a kritikák hatására. Az új Ratchet & Clank elméletileg PS5 launch cím lenne, de jó, ha most nyáron jön. Sajnos, főleg a mostani időszakban, a premier dátumok nem igazán akarnak stimmelni, ha kapunk olyat egyáltalán. A GoW helyzetét az is nehezíti, ha nem lesz elég PS5 a piacon – már pedig, ha az megy, mint most, nem is lesz – szerintem elhalasztják 2022-re. Nem hiszem, hogy megérné a Sony-nak kiadni így, kiváltságképp, biztos vagyok benne, hogy valaki a 2018-s God of War hatására szerezte be a PS4 konzolt is. Az Xbox helyzetét némileg az könnyíti, hogy ők nem feltétlen az exkluzív címekben látják a jövőt, hanem olyan szolgáltatásokban, mint az Gamepass és a Xcloud gaming és valljuk be, a Gamepass Ultimate  a jelenlegi felhozatalával (ebbe beletartozik az EA play is, a Xcloud gaming, és egy rakás játék PC-re és konzolra) remek deal. És amennyire én tudom, a Series X kapható azért PS5-l ellentétben. De ez már a következő témába tartozik.

A hardverpiac

Röviden és tömören: ha most akarod a PC-det felújítani, most akarsz konzolt vásárolni, hát a válasz az, hogy felejtsd el. Jelenleg olyan helyzetben áll a hardverpiac, hogy azt szavakkal is nehéz körbeírni. Már nem emlékszem rá pontosan, de valószínűleg az új generációs kártyák és konzolok előtt is voltak anomáliák az árakban, főleg, hogy az egész világ gyakorlatilag leállt tavaly. De aztán újraindult, jöttek az új VGA-k és a konzolgeneráció váltás és elszabadult a pokol. Aki mostanában felmerészkedett egy pár hardverekkel foglalkozó webáruházba, lehet hamar le is lépett onnan. Olyan alkatrészeknek csúszott fel az ára kb. a kétszeresére (ha nem többre), amik majdnem hogy kifutottak a piacról. Na nem azért, mert futna ki és ritka lenne, minta a fehér holló, hanem mert azt veszik, mert nincs más, amit vehetnének, vagy ha van, olyan árazásban, amit köszön szépen a jó ember és inkább alábbhagy. 

Először is, az AMD bejelentette az új Ryzen processzorcsaládját, rá nem sokkal jöttek a 6000 sorozatú kártyák. Még ezt megelőzően az NVIDIA is kiterítette a lapjait a 3000-es kártyáival. Maradjunk annyiban, hogy ezek inkább papírlaunchok voltak (értsd: papíron megtörtént, a valóságban köze sincs hozzá). Hiába jöttek a jobbnál jobb dolgok, a készlet a hétköznapi emberek számára elérhetetlen volt, mert vagy nem volt, kiürült azonnal, vagy horroráron adták, amit nem feltétlen vesz be az emberek gyomra. Tovább spékelték a dolgot a bányászok, akik rendesen bevásároltak a kártyákból, majd megjelentek azok az emberek is, akik, beszerezték, majd feltették a használt piacra felárral vagy a kétszereséért vagy ennél többért. Ugyanez a helyzet a konzolok terén is. Hamar kifogytak a készletek és itt is voltak haszonleső emberek, akik beszerezték, majd 250-300k-ért árulták azt a konzolt, amit 185k körül lehet kapni hivatalosan a boltban. Az olyan VGA-k, amiket én szerettem volna vagy nincs, vagy 600-800k körül mozog az áruk. 

Ha őszinték akarunk lenni, az idén max. a tehetősebbek vagy a türelmetlenebbek fognak új hardverekhez jutni. Természetesen mivel nincs új hardver, ezért a régiek ára is az eget mardossa. A gyakorlatban, az olyan emberek számára, mint én, megszűnt létezni a piac. Se új generációs kártyák, se új generációs processzorok. A RAM-ok ára amúgy is el szokott néha szabadulni, aztán van, hogy visszaáll vagy lejjebb megy, gondolom most se lehet olcsó egy kit. Persze, ezzel nem azt mondom, hogy minden hardverelem a kétszeresére drágult, de, ha a főbb termékeket nézzük (CPU, VGA…), akkor kijelenthető, hogy bizony bőven van változás és nem az ember szájíze szerint. A vicces az, hogy 5600-as Ryzen procit még láttam 130k körül mozogni, úgy, hogy kapható, de ez is drágának számít. A VGA részleget viszont el is kell felejteni. Ilyenkor eszembe jut a Cyberpunk 2077 tavaly márciusra tervezett megjelenése és az, hogy milyen jól döntöttem, hogy veszek 1080Ti-t. 

PC-sként szomorú vagyok. Itt van mellettem egy PS4 is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az olyan gyárak, mint a TSMC, nem tudják teljesíteni azt az igényt, ami most van, még akkor sem, ha a TSMC számít talán a világ legnagyobb chipgyártójának. És bár az NVIDIA és az AMD is próbál védekezni a bányászok ellen különböző megoldásokkal (pl. csak nekik szánt, bányász kártyák), de azt is számításba vehetjük, hogy elkel a kártya, nekik nem hiszem, hogy annyira számítana ki veszi meg, csak vigyék, max. a visszajelzések nyomására cselekszenek. Hozzáteszem, hogy az olyan emberek, akik beszerzik, majd felteszik “jól beárazva”, – szerintem persze – azok is hozzájárulnak a piac jelenlegi állapotához. Amikor láttam egy 1080Ti-t több, mint 300-ért egy használt hardverekkel foglalkozó oldalon, azért egy WTF elhangzott bennem. Én 140-150 körül vettem a sajátomat…

Az, hogy mit hoz a jövő, még kérdés. Érdemes e egyáltalán pénzt szánni erre a generációra, amikor elméletileg az AMD idén már átáll az 5nm-res Zen 4-es architektúrára? Meg van az esélye, hogy ez is tolódik. Nem ismerem az ipar teljes történelmét, de nem hiszem, hogy ilyen szarban bármikor is lettünk volna. Reménykedjünk benne, hogy minél előbb helyrejön a rendszer és megkezdődhet a valós generációváltás, ugyanis, ha ez nem történik meg az a játékipar eladásaira is hatással lesz, ezáltal pedig magára a jatékiparra is.

És a végére itt egy videó, ami hasonlóképpen ugyanezt a problémát tárgyalja:

Források:
A kiemelt kép linkje
A mozikép linkje
A videójáték ipar kép linkje
A hardverpiac kép linkje

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post A sas leszált! – NASA APOLLO SATURN V
Next post Godzilla vs Kong – Előzetes
0
Would love your thoughts, please comment.x