2023.03.28.

Dinók az emberek között – Jurassic World: Világuralom

!!!SPOILER VESZÉLY!!!

A cikk spoilereket tartalmaz, így ha nem láttad a filmet, csak saját felelősségedre olvasd el!

Engedjük szabadon a dinókat és nézzük milyen hatása lesz a világra, amibe mi, emberek vagyunk a domináns faj. Valakinek ez fordulhatott meg a fejében a második részt követően, de egy-két jó ötleten kívül nem sok minden került bele, amitől jónak lehetne nevezni.

Nyilvánvalóan a régi szereplők visszahozatala kiváló ötlet volt, ég a nosztalgia faktor, a rajongók valószínűleg imádták, de ez csak a jéghegy csúcsa… ami alatta van az kevésbé tartalmas. Tény, ez egy látványfilm, semmi több, tehát semmifajta intellektualistást nem vár el az embertől, ha beül, azonban ezt az ürességet és logikátlanságot nehéz lenne megmagyarázni. Olyanok történnek a vásznon, amin azért elgondolkozunk, hogy biztos jól láttuk e.

Kezdjük a jóval. Nem tudom bárkit meglep e manapság, de a film fantasztikusan fest, sikerült néhány jelenetet rendkívül jól eltalálni. Ezenkívül próbálkoztak az emberi „gonoszság” bemutatásával, például dinótenyésztés, dinókereskedelem, orvvadászat, illetve a társadalmakra gyakorolt hatását (autóutakon közlekedő dinók stb…). Van egy-két jumpscare, ami szerintem jól állt neki, a zenéknek még most is van egy bizonyos hangulata. Vannak aranyos és érdekes jelenetek (pl.: amikor a dinókat irányított körülmények között harcoltatják, mint a kakasokat a kakasviadalokon), amik emelték a színvonalat, de…

Jön a de! Hiába vették alapul az emberi tényezőt, ezek nem képzik szerves részét a film alkotórészeinek, csak arra használták, hogy némi hangulatot teremtsenek a filmnek, holott véleményem szerint épp, hogy erről kellett volna szólnia a 3. résznek. Nem a dinókról, hanem az emberekről. Megnyugtatok mindenkit, majdnem minden jelenetben felbukkan egy dinó, aki ki akarja nyírni a kedves szereplőinket, függetlenül attól, hogy azok egyedül vagy többen vannak. És bárhol feltűnnek: jégen, vízben, levegőben, dzsungelben, bányákban… nem számít. Az se számít, hogy a szereplőink vakok és a kamionméretű dinókat akkor veszik észre, amikor előttük van. Az se számít, hogy az állatok ugyanilyen vakok… az őz (azt hiszem az volt), aki egy ágreccsenés hallatára elmenekül, nem figyel fel a rá közeledő 2-3 emelet magas, pár tonnás lépteivel közeledő csúcsragadozó dinóra. Az se számít, hogy becsapódunk a befagyott tengerbe egy repülőgéppel, ráadásul orral, de sértetlenül kiszállunk a pilótafülkéből, de még a repülőgép sem süllyed el (vagy sérül meg a becsapódástól!!), csak áll ki a jégből, mint egy kanál a pundingból… innentől fogva már csak megjegyzésként szánom, hogy az 50-60 kilós nő alatt ugyanez a jég majdnem be is szakad, de nyilvánvalóan az 1-2 mázsás dinó alatt, ami időközbe rájuk talál, alig, hogy megreped. Nem számít az sem, hogy a dinók egy lézert követve készek széttépni az embereket, de az emberek, akiket szét akarnak tépni, pisztolyokat lóbálnak a kezükben és egyszer sem lőnek rájuk… komolyan, ebben a filmben a dinók majdnemhogy halhatatlanok… Nem számít, hogy az óriás madár úgy tépi fel egy repülőgép burkolatát, mint te a joghurtos doboz tetejét. Továbbá az sem számít, hogy nincsenek kormányzati és rendőri intézkedések a dinókkal kapcsolatban, csak ilyen fbi-szerű, dinó nyomozósdi. Őszintén, a legtöbb esetben a filmben történteknek rohadtul nincs értelme.

Történet faék egyszerű, ez természetes: elrabolunk egy lányt, akit hőseink majd jól visszarabolnak. A történet másik szála még egyszerűbb: elbasztuk és valahogy helyre kéne hozni. Érdekes módon egyik Jurassic World epizódban sem fordult még elő az, hogy mi emberek, valami jót hoztunk létre. Csak szívást, ami a végén valahogy megoldódik. A szereplőkkel amúgy nincs baj, de hadd ne ejtsek szót a színészi teljesítményről, mert ebbe a filmbe nem kell semmi azonkívül, hogy kibírd röhögés nélkül a kamera előtt. A főgonosz annyira szar, hogy az egy komplett cikket megérne.

Ez a film egy kihagyott ziccer tökéletes mintapéldája. Arról nem is beszélve, hogy a 3. részben még mindig a génmanipulációról beszélünk… csak annyi, hogy ez majd segít az embereken is. Kérdéseket sem tesz fel… például, hogy miért? Miért tépi fel egy madár egy repülőgép fém szerkezetét? Ki a felelős a dinók kiengedéséért és több ezer ember haláláért (mert gondolom biztos voltak áldozatok)? Milyen megrovás jár ezért? Hol vannak azok a politikai, gazdasági és társadalmi döntések, amik globálisan megváltoztatják az életünket a dinók miatt? Igaz, hogy vannak befogók és szállítók a filmben, akik dinókkal foglalkoznak (bizonyos helyre viszik őket), de ennyiben ki is merül a dolog. Ha nagyon realista akart volna lenni a film, már másnap nem lett volna egyetlen állat sem abból, ami a 2. rész végén kiszabadult. Egyáltalán milyen gondot okozott a jelenlétük az állatvilágban?

Van egy szép gondolat a végén: együttélés. De az együttélés csak az ember dominanciája mellett lehetséges, máskülönben fajirtás lesz. Hozzátenném, hogy a filmben nincsenek komoly gondolatfoszlányok, holott, mint írtam, ez lett volna a legnagyobb erőssége, amit egyszerűen nem akartak, nem tudtak vagy eszükben sem jutott meglépni.

Értékelés: 6/10

ELŐZETESEK

IMDB

Jurassic World Dominion | June 10, 2022 (United States) Summary: Four years after the destruction of Isla Nublar, dinosaurs now live--and hunt--alongside humans all over the world. This fragile balance will reshape the future and determine, once and for a... Read all
Countries: United States, China, MaltaLanguages: English

Forrás(ok): A kiemelt kép innét, a cikk képei pedig az előzetesből származnak.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Üdv 2049-ben! – Szárnyas fejvadász 2049
Next post Fejlesszünk játékot! – New Game! + OVA és New Game!!
0
Would love your thoughts, please comment.x