2023.02.05.

Együtt hajtunk, együtt halunk – Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk

Kissé kihűlt, de még valamennyire ropogós az élmény, ami csütörtök 17:00 körül ért a moziba, ugyanis a Bad Boys – Mindörökké rosszfiúk utolsó vetítésének (legalábbis ott, ahova én járok, máshol nem tudom meddig, hogyan vetítették) napján beültem rá, mert kíváncsi voltam, hogyan is végződik a trilógia. 

Amikor 1995-ben megjelent az első rész, nem tudom mennyire számított mérföldkőnek vagy sem, de Will Smith és Martin Lawrence párosa igen csak jól működött. Magyarán megmondva nekem tetszett az első rész, majd 2003-ban eljött a folytatás, amit máig jobbnak vélek, mint az előző részt. Sokkal akció dúsabb, talán kiforrottabb, jó párbeszédekkel és a történet sem volt rossz. A forgatókönyv jól sikerült és szerintem az élményhez sokat hozzátett a szinkronmunka és a jó fordítás is. Mai napig szívesen végignézem, ha arról van szó, nem beszélve néhány emlékezetes pillanatról, mint például, amikor Marcus lányát randira viszik. Esetleg a Hummer-es jelenet a végén, amikor áthajtanak a házakon, de az autópályás képkockák is jók voltak. Persze nem volt hibátlan a film, néhány baki azért feltűnik a filmben.

És most, hogy kimásztunk a nosztalgia tengeréből és a homokos partot egyre inkább magunk mögött hagyva sétálunk az elkerülhetetlen felé, lássuk, milyen lett a 3. rész. Az biztos, hogy nehéz szülés volt. Kb. 17 évet kellett várni a záródarabra és közel sem volt biztos, hogy elkészül e valaha is. Végül a rendezőszékben nem Michael Bay (az 1-2. rész direktora) ült, hanem Bilall Fallah és Adil El Arbi. Nem tudom, hogy ez jó hír e vagy sem, tekintve a Transformers széria jelenlegi állapotát (ebbe az Űrdongót nem értem bele, azt még nem láttam, csak az 1-5. részt), de a legújabb filmje (Hatan az alvilágból) sem szerepel valami túlzóan fényesen a pontszámokat nézve. De ahogy mondják, régen minden jobb volt, pl. az ő nevéhez fűződik az Armageddon, A szika vagy a 2013-ban napvilágot látott Izomagyak. És valahogy ez a “régen minden jobb volt” dolog érződik a Bad Boys – Mindörökké rosszfiúkon is. 

Nem mondanám, hogy rossz volt a film, mert az nem lenne igaz. Mike még mindig az, akit megismertünk, eleven, akciózni akar, míg Marcus már egy nyugisabb életre vágyik. Ez az ellentét persze nem marad szó nélkül a filmben, de ha a film egészét vesszük, akkor érezhetően visszavettek a tempóból, főleg a második részhez viszonyítva. Ez persze magyarázható azzal, hogy a fiúk már nem mai csontok, így nem az akció került előtérbe, hanem egy érzelmesebb szál vette kezdetét. 

Ami feltűnhet, hogy a film maga is nosztalgiázik kicsit, egy-egy jelenet kísértetiesen hasonlít vagy talán még meg is egyezik az előző részek (bár itt látszólag legjobban az első részből merítettek) jeleneteivel. Ami persze nem feltétlen baj, de nyújthatott volna valami újat is.

A film látványügyileg rendben volt, bár a CGI néhol elég furcsán nézett ki, az nem jött be. A zenék nem voltak rosszak, viszont a humor néhol igencsak sántikált. Volt, amikor jó volt (értem ezalatt, hogy voltak megmosolyogtató szösszenetek), volt, amikor kínossá vált. A karakterek nem váltják meg a világmindenséget, de mindenki hoz egy viszonylag korrekt szintet. A párbeszédek is lehettek volna néha kreatívabbak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a film ne tartogatna meglepetést. Volt egy rész, ahol azért meglepődtem. Ezenkívül van némi visszautalgatás az előző részre vagy részekre diskurzus szintjén. Amúgy (nem néztem utána) hallás alapján a régi karakterek megkapták a régi szinkronhangjukat is. 

Összességében ez nem egy rossz film, van ahol éreztem azért a régi BB feeling-et, van ahol ez háttérbe szorult. Szerintem ez volt a három közül a leggyengébb rész. Lehet azért írom/mondom ezt, mert valahol többre számítottam, mint amit kaptam, de egységében nem állt össze a kép a fejemben. Hogy is fogalmazhatnám meg… olyan picit, mintha egy hullámvölgybe kerülnél: nem rossz, de nem is az igazi. Aki eddig is szerette a Bad Boys-t, annak ajánlom, hogy nézze meg és vonja le a saját következéseit a filmről.

Értékelés: 7/10

IMDB

Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk (2020) 124min | Action, Comedy, Crime | 16 January 2020 (Hungary) Summary: The Bad Boys Mike Lowrey and Marcus Burnett are back together for one last ride in the highly anticipated Bad Boys for Life.
Countries: USA, MexicoLanguages: English, Spanish

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Kellemes Ünnepeket!
Next post Horizon: Zero Dawn PC-n?
0
Would love your thoughts, please comment.x