2023.02.05.

Jól fűszerezett – Dűne

A Dűne nem egy olyan film, amit sokat mondana nekem. Bárhogy is kutattam az emlékeim között, az 1984-es film egyetlen egy képkockája sem ugrott be, nagy valószínűséggel azért, mert nem is láttam.

Mikor az új filmnek megnéztem az előzetesét, nem mondanám, hogy feltüzelt. Persze hozzátenném azt is, hogy nem vagyok egy vérbeli sci-fi rajongón, ugyanakkor ez nem tartott vissza attól, hogy beüljek a moziba. Nem voltak különösebben elvárásaim, hiszen, mint írtam, a film világával nem voltam tisztában. Szerencsére nem kellett csalódnom. Úgy gondolom, hogy a Dűne az aprólékosabban kidolgozott filmek közé tartozik és minden oka meg volt rá, nem csak a történet vagy a látvány miatt, hanem legfőképpen a folytatása miatt, mert ha emez nem lenne sikeres, úgy a következő rész (két részes lesz tudtommal) forgatásának neki sem kell állni.

Kezdjük az elején. Szerintem a látvány elsőrangú, nagyon realisztikus, nem éreztem sosem azt, hogy kiesnék egy-egy gliccs, háttér vagy kidolgozatlan tárgy miatt. Nagyon egyben van az egész, látszik, hogy rendkívül sok időt tölthettek a díszletekkel. A színészek teljesítménye is magas mércén pörög. Paul (Timothée Chalamet), mint főszereplő, zseniális lett, szerettem a játékát a vetítővásznon, de nem akarok senkit se túlzottan kiemelni, ugyanis egyik színész teljesítményében sem láttam kivetnivalót. Ugyanúgy a film zenéjében sem, hiszen azt, a méltán híres Hans Zimmer szerezte.

Mint feljebb már utalást tettem rá, a történet is komplexebbre sikerült. Felsejlenek vallási, politikai és gazdasági motívumok, háborús és békés törekvések is. Szerteágazó, de hagy időt, hogy megemésszük. A dialógusok kiválóak, semmi baromság nem zökkentett ki. Viszont maga a hangulat nálam nem teljesen működött. Legalábbis annyira nem, hogy azt mondassa velem a film, hogy még két órát simán elülnék a moziban, ezt nézve. Nem éreztem azt kilépve a teremből, hogy ez életem legjobb bő két órája volt, sem azt, hogy életem egyik legjobb filmje. Nem tudott elgondolkodtatni hosszasan a mondanivalójával, ami meglehet persze, hogy az én hibám vagy a film alatt én siklottam át valami fontosabb dolgon, de csak annyit tudtam kb. mondani, hogy ez egy fasza film volt. Ennyi. Félreértés ne essék, nem csalódás, de nekem valami hiányzott. Ettől függetlenül a második részt is meg fogom nézni. Ha rajongója vagy a műfajnak, mindenképp tégy vele egy próbát.

Mindemellett szeretném megjegyezni, hogy film valamilyen szinten magyar érdekeltség is, ezért rengeteg magyar névvel fogtok találkozni a stáblistán, ami egy kis büszkeséggel tölt el.

Értékelés: 8.5/10

ELŐZETES

IMDB

Dune Action, Adventure, Drama, Sci-Fi | October 22, 2021 (United States) Summary: Feature adaptation of Frank Herbert's science fiction novel, about the son of a noble family entrusted with the protection of the most valuable asset and most vital element in the galaxy.
Countries: United States, CanadaLanguages: English, Mandarin

Forrás(ok): A képek az előzetesből származnak.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Otthont keresve – Godzilla Kong ellen
Next post Az otthon odakint van! – Mass Effect Andromeda
0
Would love your thoughts, please comment.x