2023.02.05.

Mulandóra sikerült – Mulan

Mint ismeretes, a mozik még csak most kezdenek ébredezni a hosszú, tavaszi és valamelyest nyári álmukból. Jött Mulan, megnéztem magamnak és nem estem hanyatt a látottaktól. Nem a legjobb kezdőlökés volt első filmnek egy hosszú kihagyás után.


Először is leszögezném, hogy a meséből szinte semmi sem rémlik, talán még VHS-en láttam anno és nem is szeretnék utána nézni, mert magát az önálló filmet, mint produkciót szeretném értékelni, a véleményemet megosztani az élményeimmel kapcsolatban. De ne is kerülgessük a forró kását, a Mulan egy elmegy film lett, sajnos tele hibákkal, holott, minden lehetősége meg lett volna jónak lenni.

Kezdjük azzal, ami jobb volt (nem tökéletes): a látvány élvezhető, de néha itt is akadtak gondok, persze az is meg lehet, hogy az én „minőséget” látó szemeimnek volt egyes helyeken kissé otromba a szemlélni való. Mulan és az apja közötti kémia szerintem viszonylag jól működött, a szövegkönyv is jó volt. Apja motivációja az akkori környezetben és akkori szabályrendszerek szerint teljesen érthető volt. A koreográfia se volt rossz.

Most pedig jöjjön az, amiért szar volt. A zene nem zökkentett ki, de nem is maradt meg (bár nem is szokott sok filmnél, ez nem jegyzem hibapontként). Ennél nagyobb probléma volt a vágásokkal és a lassításokkal (főleg, amit lassítunk, de nem értem az okát, hogy minek). Előbbi nem éppen a finomságáról volt híres, volt olyan vágás két snitt között, amit én is simán meg tudok csinálni egy Adobe Premier Pro-ban és igazából számomra annyira rossz impressziót adott, hogy talán ez a film legnagyobb és leggyengébb pontja. Nem is beszélve arról, hogy egy normális ugrást nem tudunk megnézni normálisan vágások nélkül. Ez kiábrándító. Utóbbinak meg nincs „miértje”. Ezektől az egész film összecsapottnak néz ki, egyszer olyannak, mintha faragni kellene a játékidőből, másszor mintha húzni kéne rajta.

A színészi játék átlagosnak mondható, semmiképp nem kiemelkedő. A Mulant alakító Yifei Liu játéka meglehet, hogy kifogásolhatóbb, ha már ő játssza az egész műben a főszerepet. Vagy nem kapott elég instrukciót vagy szimplán nem érezte át olyan mértékben egy-egy jelenet érzelmi szálait, mint ahogyan kellett volna. Esetleg a rendező utasításai alapján tett így vagy egyszerűen nem a világ legjobb színésznőjével van dolgunk. Akárhogy is, a Tzi Ma által megformált Hua Zhou érezhetően jobb teljesítményt nyújtott. Többiek játékára nem pazarolnék időt.

És folytatódjon a foslavina, mert van itt még bőven, amit kritizálni lehet, például a fő gonoszt. Oké, a Disney filmeket átszelő gonoszok sosem voltak erősek, de itt? Nem azért, de szerintem egy tányér paprikás krumplinak több karakterisztikája vagy indíttatása. Konkrétan a boszorkány karaktere (akit alakít) komplexebb háttértörténettel rendelkezik. Így a film utolsó szegmense tét nélkülien zajlott és érdektelenné vált.

Összességében ez olyan lett, mint egy félkész termék, amire bő félév ráfért volna. Olyan, mintha fogalmuk se lett volna, mit akarnak pontosan és hogyan. Egyes jelenetek csak vannak, mégis üresek, tartalmuk semmi. Idegesítő, mert van az egész anyagban potenciál, de azért a megvalósítás hagy maga után „némi” kívánnivalót. Hiányzik a lelke. Meg lehet nézni egyszer, aztán többet nem veszed elő sosem.

Értékelés: 10/6

Forrás(ok): A kiemelt kép a poszterből, a bejegyzésben szereplő képek pedig az előzetesből lettek kivágva.

ELŐZETESEK

IMDB

Mulan (2020) 115min | Action, Adventure, Drama | 4 September 2020 (USA) Summary: A young Chinese maiden disguises herself as a male warrior in order to save her father.
Countries: USA, Canada, Hong KongLanguages: English

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Szárnyaló varjak! – Haikyuu!!
Next post Clark eljövetele – Greenland – Az utolsó menedék
0
Would love your thoughts, please comment.x