2023.02.05.

Otthont keresve – Godzilla Kong ellen

Nem számítottam nagy tömegre a moziban, de arra nem feltétlen gondoltam első körben, hogy egyedül fogok csücsülni a moziterem leghátsó sorában, középen. Annál is különlegesebb volt ez az élmény, hosszú idő után ismét.

Tavaly nyár vége fele, amikor a mozik újra kinyitottak, gyakorlatilag ugyanazokat a filmeket tudták csak vetíteni, ami a téli időszakba rájuk maradt. Szerencsére most már nem ez a helyzet. Vannak filmek, amikre érdemes jegyet váltanunk. Így jött szembe velem a Godzilla Kong ellen.

Nos, kezdjük a legalapvetőbb dologgal. A film kicseszett jól néz ki. A két gigászi szörny harca igazán látványos és roppant kidolgozott. Mondhatni aprólékos. Emellett született pár pofás, ötletes kamerafelvétel is, csak úgy, mint anno a Tűzgyűrű esetében (ugyebár mindkettő a Warner Bros égisze alatt jött a világra). A két főszereplő is patent külsőt kapott, de nekem Kong kinézete tetszett jobban. Hogy folytassam a véges pozitív ömlengést, a majom és a gyerek kommunikációját rendkívül kreatívan oldották meg, legalábbis nekem nagyon tetszett. A pusztító csaták alatt felszólaló muzsikák is jók voltak, ahogy a hangeffektek is.

Aztán, amint épp kifogyott a film szemünk és füljáratunk kényeztetéséből, megmutatja a foga fehérjét: az emberi szereplőket. Persze, lehet mondani, hogy a jóember nem miattuk vált jegyet a kasszánál, hanem a két bestia miatt, ettől függetlenül érdemes megjegyezni, hogy szarok. Klisés szövegek és klisés cselekedetek. A háttérben megbúvó történet röviden pedig csak annyit takar, hogy miért támad Godzilla? Mi a célja?

Tehát a történet és a humán karakterek is érdektelenek, ugyanakkor ez egy ilyesfajta filmtől „el is várható”. Azért jók ezek a filmek, mert ki tudják kapcsolni az agyad egy fárasztó nap után. Nem kell gondolkodnod, se értened mi zajlik a képernyőn, csak élvezd, amit látsz.

Meg szeretném még említeni, hogy én egyedül a Kong: Koponya-szigetet láttam csak, a két Godzilla filmet nem. Ezért előfordulhat, hogy van több utalás is az előzményfilmekre vagy felbukkannak régi szereplők (bár az ingerszegénységük nem gazdagítja bőszen az emlékeinket, szerencsére), amikről/akikről én nem tudok, de aki egyik filmet se látta, azt se csüggedjen, nem maradt le semmiről, nyugodtan nézze meg bárki.

A Godzilla Kong ellen egy bizonyos aspektusból remek film. Szórakoztató, élvezetes és látványos, de amint az emberek kerülnek a kamera elé, az egész zuhanórepülésbe kezd a kedélyállapotunkkal együtt. Én főként a látványfilmnek szánt tulajdonságait értékelném elsősorban, mögötte az említett csorbításokkal.

Értékelés: 8/10

Előzetes

IMDB

Nomadland (2020) 107min | Drama | 19 February 2021 (USA)
Summary: A woman in her sixties, after losing everything in the Great Recession, embarks on a journey through the American West, living as a van-dwelling modern-day nomad.
Countries: USA, GermanyLanguages: English

Forrás(ok): A képek az előzetesből származnak. A kiemelt kép eredeti képe a justwatch.com-ról.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

5 hozzászólás
legrégebbi
legújabb legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Találkozunk az úton – A nomádok földje
Next post Jól fűszerezett – Dűne
5
0
Would love your thoughts, please comment.x