2023.02.05.

Találkozunk az úton – A nomádok földje

Talán az év (eredetileg 2020-s a film, de a koronavírus miatt csak most ért ide a hazai mozikba) egyik legelgondolkodtatóbb filmjét láttam nem is olyan régen.

A történet szerint, miután Fern (Frances McDormand) elveszti a férjét és a város, ahol élt, gazdaságilag összeomlik, egy furgont vásárol, hogy egy modern, nomád életet folytathasson, miközben a kietlen utakat rója.

Nem akarom hosszasan taglalni a dolgokat, ezért belevágok a lecsóba: A nomádok földje remek film lett. Lassú, sok vágással teli. Nem jellemző, hogy a dialógusokon lenne a hangsúly, inkább a képi világon, a hangulaton, a zenén és a főszereplő arcán tükröződő érzelmeken. Ezek pedig remekül működnek a filmben. És bár jóval kevesebb párbeszédet kapunk, mint sok más filmnél, mégis, amit kapunk, azt rendkívül minőségi. Ha valami negatívumot szeretnék kisajtolni magamból, akkor az 1-2 jelenet, ami nekem nem feltétlenül tetszett és talán nem is lett volna annyira szüksége rá a filmnek. Igaz, értem mit akartak elérni, ábrázolni ezekkel. Azt hiszem.

Szerintem a film egyik kiemelkedő pontja az az emberi sorsok, tragédiák bemutatása. Nincs benne semmi hősies, egyszerűen emberi lett. És úgy gondolom, hogy ez kulcsfontosságú szó. Nem tűnik úgy, mintha egy előre megírt forgatókönyv szerint játszódna, hanem egy másfajta közeget teremt. Például, mintha egy stáb kimenne dokumentumfilmet forgatni a nomádok életéről és mi ezt élhetnénk át mozis körülmények között.

Chloé Zhao rendezésében készült mű Jessica Bruder Nomanland c. könyve alapján írta, főszereplőnek pedig nem kisebb nevet választott, mint Frances McDormand-ot, aki nem véletlenül rendelkezik számos elismeréssel és díjjal. Nyilvánvaló, nem lövök le nagy poént azzal, ha azt mondom, hogy McDormand remekel a filmben. Hozzátenném, hogy a szereplőgárdához valódi, a nomád életet folyató emberek is csatlakoztak (Linda May, Swankie és Bob Wells), ami szerintem csak emelte a film értékét és különlegességét.

A film legerősebb pontja a kétségtelenül a vége lett. Itt csúcsosodik ki az igazi mondanivalója a filmnek. Egyszerre mély és elgondolkodtató, érzelmes és igaz. Nem véletlenül ez lett a cikkem címe: találkozunk az úton. Ha szeretitek a lassabb, elgondolkodtató filmeket, ezt semmiképp ne hagyjátok ki. Tud hagyni valamit benned, ha megérted valójában miről szól.

Értékelés: 9,5/10

Előzetes

IMDB

Nomadland (2020) 107min | Drama | 19 February 2021 (USA)
Summary: A woman in her sixties, after losing everything in the Great Recession, embarks on a journey through the American West, living as a van-dwelling modern-day nomad.
Countries: USA, GermanyLanguages: English

Forrás(ok): A képek az előzetesből származnak.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post A pingpong szerelmesei – Shakunetsu no Takkyuu Musume
Next post Otthont keresve – Godzilla Kong ellen
0
Would love your thoughts, please comment.x