2023.03.28.

Üdv 2049-ben! – Szárnyas fejvadász 2049

2017-ben, amikor a film premierje volt, valamilyen oknál fogva (az az igazság, hogy már magam sem emlékszem rá), ki kellett hagynom a mozit és azóta csak húztam-halasztottam, végül sikerült bepótolnom, ami már jó ideje váratott magára.

Nem hiszem, hogy órási titkot árulok el azzal, ha azt mondom, hogy tetszett a film. Mai szemmel is a legszembetűnőbb és egyben a legkiemelkedőbb jellemzője a látvány. Egy LG OLED tévén, UHD felbontásban volt szerencsém végignézni a város eső áztatta neonfényeit, hó borította utcáit és szinte már élő hologramjait, azonban a képi világ többre hivatott, mint magamutogatásra. Gyakorlatilag kihagyhatatlan és rendkívül fontos része a filmnek, hiszen ez adja meg az alaphangulatot, ezáltal jön át legjobban a cyberpunk stílus, az a nyomasztó, disztópikus, cégek uralta világ, ahol egy emlék meglehet, hogy csak egy implantált, ahol egy igazi fadarab ritkaságnak számít, csak úgy, mint a valódi, húsvér ember a sorozatba gyártott replikánsok között.

A látvány mellett, úgy hiszem, a zenei rész is ugyanolyan fontos, főként ebben a műfajba. Örömmel tudatom, – és bár csak magam részéről nyilatkozhatom – minden a legnagyobb rendben volt. Ez a sötét tónusú muzsika tökéletesen illet a világhoz és elvárható módon, emelte a minőséget és elősegítette az atmoszféra megteremtését.

Ezek mellett pedig a történetnek sem kell elbújnia. K nyomozó életét követhetjük végig a majdnem 3 órás filmben. Itt jegyezném meg, hogy a történetvezetés lassú, egyáltalán nem sietős, de megfelelően komplex és furfangos. Ez a lomhább tempó képes arra, hogy érzelmeket váltson ki a nézőből (legyen ez pozitív vagy negatív), illetve – már amennyire az én megítélésem szemüvegén keresztül nézzük – a színészi készségekre, játékra is nagyobb figyelem fordul. Nincs tele felesleges párbeszédekkel, egyszerűen adott érzelmeket az adott jelenetek képsoraiban kell meglelnünk. Ennek következtében a színészek is lényeges szerepeket kapnak, hiszen alakításuk ilyen téren létfontosságú és megmondom őszintén, egyik színészben sem láttam semmi kivetni valót.

Két tüske viszont maradt bennem. Az első, hogy nem láttam a várost nappali környezetben, ám valószínű, hogy ez inkább tudatos döntés volt a készítők részéről, mert simán elfordulhat, hogy ezzel kinyírják a film légkörét. A másik, hogy számomra maradtak a végén elvarratlan szálak. Persze megeshet, hogy én siklottam át valami felett, nincs kizárva. Mindenesetre, én mindenkinek szívből tudom ajánlani, aki valamifajta színvonalra vágyik a mai trash felhozatalban.

UI: Mivel nálunk is forgatták a filmet, rengeteg magyar névvel lehet találkozni a stáblistánál!

Értékelés: 9.5/10

ELŐZETESEK

IMDB

Blade Runner 2049 | October 6, 2017 (United States) Summary: Young Blade Runner K's discovery of a long-buried secret leads him to track down former Blade Runner Rick Deckard, who's been missing for thirty years.
Countries: United States, United Kingdom, Canada, SpainLanguages: English, Finnish, Japanese, Hungarian, Russian, Somali, Spanish

Forrás(ok): A kiemelt kép innét, a cikk szereplő képek pedig a filmből valóak.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Thor: Szerelem és mennydörgés – Előzetes
Next post Dinók az emberek között – Jurassic World: Világuralom
0
Would love your thoughts, please comment.x