2024.04.19.

2021

Régóta érett már ez a szöveg, tegnap végeztem vele. Vannak benne dolgok, ezért úgy döntöttem, hogy magyarázatot is adok a szöveg végéhez, hogyha valaki valamit nem ért, talán azáltal érthetőbb, emészthetőbb lesz számára ez az olvasnivaló. Az írásom a Jedi Mind Tricks – Tibetan Black Magicians c. szám ihlette. A címet elsőre nem adtam neki s bevallom, ötletem nem is igazán volt, végül az Ars poeticara gondoltam. Lehet a jövőben ez még változik, de egyelőre ez marad.

Rigel – Ars poetica

<Bevezető>
Az emberi tudat pszichoszociális, kémiai, biológiai és elektromágneses manipulációja…(1)

*visszhangzó nevetés*

<1. versszak>
Utolsó lovasként vágtatok keresztül a nukleáris sivatag dűnéin
A rothadás első jelei megmutatkoztak az élet fügéin
Rigel támadó típus, villámokat szórok, mint Thor(2)
A trón csak az enyém és az uralkodónak megjár az étel és a bor
A csata után megerősítem a pozícióm, te pedig elveszíted a hited
Szembekerülsz a bizarr igazsággal: szarra se vitted
El kell keserítselek, de az örökséged már most rozsdaként mállik
Lassan elveszik az időben, amint a tomboló lángjaim martalékává válik
A rímeim olyanok, mint a gyors rádiókitörések(3)
Rosszabb indulatú vagyok, mint a testeden lévő fibróma(4) kinövések
Több energiát égetek el, mint amennyit a Nap termel az életciklusa során
Kivételes kell, hogy legyek a létra legmagasabb fokán
Egy mitológiai bestiaként élek, akárcsak Hidra(5)
Biztosíthatlak, hogy a nevemet soha nem fogod rávésni a sírra
A lírám sugárzik és fényfelvillanásokat okoz(6)
Minden spermiumom fajirtásra alkalmas genomot(7) hordoz
Mondj egy imát a Napfény-projekt(8) áldozatainak
és adj hálát Rigel prototípusainak és az újabb változatainak
Eltaposom Héra tejfehér liliomait és összeroppantom a Tejutat(9)
Csupán annyit láthatsz az elmémből, amennyit megmutat

<Beszéd>
„Az első nagy tudományos áttörés talán egyszerűen az a felismerés volt, hogy a természet megértésének kulcsa a megkérdőjelezhetetlen matematikában rejlik.”(10)

„A természet matematikai szépsége, belső törvényszerűségei mély boldogsággal töltenek el, mert teljes szívemből átérzem, hogy a számunkra érzékelhető jelenségek az atomok közötti legbelsőbb erők hallatlanul összetett működéséből fakadnak.”(11)

<2. versszak>
Addig fojtogat a harag, amíg a bőröd színe el nem kékül
A mennyország élettelen lenne a pokol éltető melege nélkül
Előre török, mint egy vikingekkel teli gálya
A fejszém által pusztult el a germánok és a skandinávok kőris világfája(12)
Kis misztikum jellemez, mint a szabadkőművesség titkait
Druidaként tanítom és gyógyítom Jézus elszenderedett fiait
Elevenem gyújtom fel az összes érzésemet és hagyom, hadd égjen
Mert Rigel csak így lehet a hetedik legfényesebb csillag az égen(13)
A köpetem hozzávetőlegesen száz milliárd kelvin
Olyan mesterséges intelligenciával, mint a THESEUS vagy a MELVIN(14)
Három éves voltam, amikor a Mogul-projekt(15) napvilágot látott
Mára viszont a belső tudatosságom is számtalan lépcsőfokot megmászott
A Philadelphia-kísérlet(16) láthatatlan gyermeke vagyok
Nyomasztó lesz a légkör, ha elmetszett torkokat vérezni hagyok
Ez egy másik dimenzió, ahol nem léteznek gondolatok vagy a saját hangod
és az összeomló poligonok(17) elmosva rajzolják ki az arcod
A Föld reagál, amikor a felszínére lépek
Földrengéseket és szökőárakat látok, bármerre is nézek
Ne mérj magadhoz, mérj inkább egy planetáris csapáshoz
Hiába gyanúsítgatsz, nekem nincs közöm az élethez, csak a halálhoz
Odin hollói(18) holtan feküdtek, miután a lelkemből táplálkoztak
térdre rogyott halandók mellett, akik nekem hálálkodtak
Éjszakánként reszketve nézel fel, mint egy kozmikofóbiás(19)
Az Orion(20) kiszáll, Rigel, a magányos kék szuperóriás

<Kivezetés>
„A világ nagyon öreg, az emberiség nagyon fiatal.”(21)

 

Magyarázatok:

1 – Utalás a Jedi Mind Tricks debütáló albumára, a The Psycho-Social, Chemical, Biological & Electro-Magnetic Manipulation of Human Consciousness vagy rövdebben a The Psycho-Social CD-re. Gyakorlatilag a magyar fordítását írtam le a bevezetőbe. Az album, amennyire én tudom, rengeteg összeesküvés-elmélettel foglalkozik vagy említ meg.

2 – Thor, a skandináv és a germán mitológia egyik legfontosabb alakja, a mennydörgés, a vihar, a villámok és a termékenység Áz istene.

3 – A gyors rádiókitörések (Fast Radio Brusts – FRB) viszonylag titokzatos jelenségek, nem régóta vizsgáljuk őket és egyes ismereteink szerint Magnetároktól származhatnak.

4 – Testen megjelenő jóindulatú, általában bőrszínű vagy barnás, puha kötőszöveti sejtburjánzás, növekmény. A test külső felületein alakulhat ki (leggyakrabban a bőrön)

5 – Lernéi Hüdra egy görög mitológiában szereplő ősi vízi szörnyeteg, akit több fejjel (általában 9) ábrázoltak. Búvóhelye Lerné mocsarában volt Argoliszban, egy víz alatti átjárót őrzött, ami az alvilágba vezetett.

6 – Valószínűsíthető, hogy a kozmikus sugárzás miatt lépnek fel az űrhajósok szemében fények, amiket egyébként csukott szemmel is látnak.

7 – A genom egy szervezet teljes örökítő információját jelenti, amely a DNS-be van kódolva.

8Ez egy összeesküvés-elmélet, ami később igaznak bizonyult. Az atombomba feltalálását követően minél többet szerettek volna megtudni a sugárzásfertőzésről, ennek érdekében indult az ún. Project Sunshine. Az amerikai kormány több mint 1500 halott csecsemő és kisgyermek tetemét kérte ki a hozzátartozók tudta nélkül a kórházakból, és a Napfény projekt tudósai az ezekből származó szöveteken, olykor egész végtagokon vizsgálták az atomsugárzás rövid és hosszú távú káros hatásait.

9 – Utalás Héraklész legendájára. Hermész a csecsemő Héráklészt Zeusz alvó asszonyának, Hérának a keblére tette, mohon szívva a tejét. Mikor Héra felébredt, dühösen eltaszította magától a Héraklészt, a tejsugár az égre csapódott, ebből lett a Tejút, ami a földre cseppent abból pedig tejfehér liliomok lettek.

10 – Roger Penrose, angol matematikus és elméleti fizikustól származó idézet.

11 – Richard Feynman Nobel-díjas amerikai fizikustól származó idézet.

12 – Utalás Yggdrasil vagy Yggdraszill-ra, a germán és skandináv mitológiai kőris világfájára. Koronáját felhők fedték, gyökerei az alvilágig nyúltak. Midgard közepén nőtt keresztül.

13 – Tény, jelenleg a 7. legfényesebb csillag az égbolton.

14 – MELVIN egy olyan gépi tanulási algoritmus, egyfajta mesterséges intelligencia, melyet Mario Krenn kvantumfizikus hozott létre. Azt a feladatot adta a szoftvernek, hogy szabadon felhasználva a szokásos kvantumkísérletek építőköveit új problémákra találjon megoldásokat. MELVIN látszólag megoldotta a több fotont magában foglaló, nagyon összetett, kvantum-összefonódott állapotok létrehozásának problematikáját. Ez már csak azért is nagyon különös volt, mert Mario Krenn, és Anton Zeilinger a Bécsi Egyetemről – akik munkatársaikkal ellátták MELVIN-t az adatokkal – nem táplálták be az ilyen komplex állapotok létrehozásához szükséges szabályokat, és az MI mégis megtalálta a módját, hogy felismerje és alkalmazza őket. Idézet Krenn-től: „Néhány órán belül a program olyan megoldást talált, amelyet mi tudósok – három kísérleti és egy teoretikus – hónapok alatt sem találtunk meg. Ez egy őrült nap volt. Nem hittem el, hogy megtörtént”. THESEUS a MELVIN utódja.

15 – A Roswell-i esethez kapcsolódik. Ez is egy összeesküvés-elmélet volt, miszerint a meteorológiai ballon hazugság. ’97-ben a Pentagon kiadott egy hivatalos közleményt az esettel kapcsolatban, ahol kiderült, hogy valóban hazugság volt a meteorológiai ballon. A lehullott darabok valójában a szovjet atomtitkok kikémlelésére szolgáló szonda részei voltak.

16 – Philadelphia-kísérlet néven vált ismertté az az állítólag szigorúan titkos amerikai haditengerészeti kísérlet, amely során 1943-ban az L/SS Eldrige rombolót felszerelték több tonnányi speciális elektromos készülékkel, amelyek képesek voltak olyan erős, pulzáló mágneses mezőt generálni, hogy a hajó először láthatatlanná vált, majd megjelent a norfolki kikötőben, aztán onnan újra vissza – néhány pillanat leforgása alatt összesen 400 mérföldet (640 kilómétert) megtéve. Fedőneve Project Rainbow, magyarul Szivárvány-terv.

17 – A poligon sokszög. Játékokban például, amit látunk a képernyőn, az poligonokból áll. Pl. különböző modellek.

18 – Odin hollóival először a legújabb God of War-ban találkoztam. Azóta megragadt bennem. Bár a játékban ezek egyfajta szellemhollók voltak, akiket el lehetett pusztítani (100 darabot kell emlékeim szerint – többet között ez is felfogható mellékküldinek), a mitológia két hollót említ: Hugin és Munin-t. A feladatuk a játékban is az volt, mint ahogy a mitológia írja: híreket gyűjtöttek Odinnak a nagy világból.

19 – A csillagos ég látványa miatt felmerülő gondolatoktól és érzésektől (magány, végtelenség, üresség) való rettegés

20 – Utalás az Orion csillagképre, ahova Rigel is tartozik.

21 – Carl Sagan, amerikai csillagásztól, plánetológustó és asztrobiológustól származó idézet.

A magyarázatok többségére segítségül kértem a Google-t, hogy a valósággal nagyjából összeegyeztethető legyen, de a tévedés jogát fenntartom. A források, amiket használtam, elérhetőek a számokra kattintva.