2023.02.05.

Az Égiek játéka – Örökkévalók

Két szóban tudnám összefoglalni, hogy miként hagytam el a mozitermet: vegyes érzelmekkel.

Vágjunk is a közepébe! Hogy őszinte legyek, a film nem lett valami jó, de nem is lett annyira borzasztó, mint néhány cikk címéből ezt sejteni lehetett. Úgy érzem, így a vetítés után, hogy a legnagyobb probléma az volt, hogy többnek akart látszani, mint ami valójában. El akart mondani egy összetettebb történetet, de nem sikerült. Be akarta mutatni az Örökkévalókat, ami többé-kevésbé sikerült, de inkább az utóbbi. Igaz, nem ültem be különösebb elvárásokkal, de kíváncsi voltam a filmre. Az első előzetesen kívül nem is igen láttam mást. Végül jutott némi szelet a tortából, de csupán egy soványka darab, és nem abból a fajtából, ami után mind a tíz ujjadat megnyalod, hanem abból, ami az édes bombáival megtámadja az ízlelőbimbóidat, majd lenyelést követően egy kesernyés utóízt hagy maga után és kicsit el is megy tőle a kedved. Na, kb. ilyen az Örökkévalók is.

Chloe Zhao munkássága érezhető a művön. A nomádok földjéhez hasonlóan itt is észrevehető a lassabban terjeszkedő történetvezetés. Ez egy karakter bemutatásakor rendkívül fontos, de vannak jelenetek, amik reménytelenül elnyújtottá válnak és gyakorlatilag semmit sem adnak hozzá a karakterfejlődéshez vagy a karakterek tulajdonságaihoz. Ilyen helyzetekben pedig kész megtorpanni a film, kb. olyan, mintha egy fanservice-t néznék. Másrészről ott az a töménytelen mennyiségű vágás, amit én túltoltnak éreztem. Nem tudom mi volt Chloe és/vagy ánblokk a Marvel koncepciója, de nem tudtak életet lehelni bele.

A legrosszabb viszont a karakterek jellegzetessége lett. Egyik sem lett emlékezetes. Az érzelmi interakció közöttük kissé idegennek hatott, volt, hogy valamelyik több időt kapott, mint a másik, mégsem tudott érdemben kiteljesedni. Az erre elpazarolt időt pedig a Deviánsok kibontása sínylette meg. Igazándiból sok mindent nem tudunk róluk, csak némi ízelítőnek valót (bár fogalmam sincs, hogy a következő részben szerepelnek e majd) és máris felteszik az i-re a pontot. Egyedül Makkari hagyott mélyebb nyomot bennem. Meg talán Druig. Egyszerűen nem érezni a film egyetlen perce alatt sem azt a varázst, amit anno a James Gunn rendezte Galaxis őrzői hozott, holott ott is teljesen idegen volt az összes karakter, de mégis annyira egyedi és különleges volt, hogy egyből belopták a szívünkbe magukat a szereplők. És, hogy még tovább szítsam a tűzet, szerintem az itt debütáló, egyik meleg karakter csókjelenete se hozta közelebb a filmhez a rajongók szívét, főként azokét, akik rühellik a pc-t minden egyes szegletével. Másfelől Sersin, mint főszereplőn, se láttam azt, hogy színészi teljesítményének csúcsán lenne és ebből kiindulva a többiek sem túlzottan kiemelkedőek. Még eldurran néhány DC utalás, de azt ne kérdezzétek minek, illetve pár Végjáték hivatkozás is.

De azért nem volt annyira vállalhatatlan. Volt benne némi humor, ami hol működött, hol nem… ahol igen, ott azért én elmosolyodtam. A zenék nem igazán maradtak meg, de sok kivetnivalót nem találtam bennük. Mondhatni semmi komoly. Ami viszonyt komoly és brutális lett, az a látvány. Nem tudom mennyi órát ölhettek bele, de valószínű, hogy az összeset. Annyira precízen nézett ki minden, mintha nem is CGI lett volna: például az árnyék vagy a fénynyaláb játéka Ikarus arcán. Az egész filmet átszövő, geometrikus jellemzővel bíró varázskörök (vagy micsodák) hibátlanok, az Égiek szemkápráztatóan néznek ki. A harc koreográfiák viszonylag kidolgozottak, a legjobban Makkari képessége tetszett. Zseniálisan festett a vetítővásznon, ahogy püföli az ellent, olyannyira, hogy meglátásom szerint jobban kihangsúlyozták és prezentálták, mint Flash-t a DC-nél (itt most a filmre gondolok, a sorozatokat nem igazán nézek). Itt már olyan szó is majdnem a nyelvem hegyére került, mint az epikus. De szerettem például Sprite történetmesélését vagy Phastos harci képességét és eszközeit, ugyanakkor ezek csak egy-egy jelenetek és a film 2,5 óra hosszú. A történet lapos ívén csak apró kitüremkedések.

Bárcsak jobb lett volna – mondom sok-sok fan nevében. A szar jelzőt azonban semmiképp nem tenném a film mellé. Próbál mesélni valamit, érthető honnét indul a történet, de annyira szerteágazik, hogy talán kicsit belezavarodik a mondanivalójába. Kapsz információt, de én kevésnek éreztem. A karaktereknek van azért egyéniségük, de súlytalanok, az üzenetük tartalom nélküli. Ez egy rosszabbul sikerült Marvel film, nem több, de a célközönség előtt le a kalappal. Jó érzés úgy ülni a moziban, hogy a terem ¾ része még ott marad, hogy megvárja a stáblista utáni jelenetet is. Örülök, hogy ennek a közösségnek a tagja lehetek.

Ha szereted a Marvel filmeket, nézd meg nyugodtan, mert alapvetően nem rossz film, de nem is az a minőség, amit általában megszokhattunk. Ami engem illet, várom a következő részt.

Értékelés: 7/10

ELŐZETESEK

IMDB

Eternals Action, Adventure, Fantasy, Sci-Fi | November 5, 2021 (United States) Summary: The saga of the Eternals, a race of immortal beings who lived on Earth and shaped its history and civilizations.
Countries: United Kingdom, United StatesLanguages: English, American Sign Language, Spanish

Forrás(ok): A képek az előzetesből származnak. A kiemelt kép pedig innét.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
Previous post Az otthon odakint van! – Mass Effect Andromeda
Next post Free City hőse – Free Guy
0
Would love your thoughts, please comment.x